Sledilnik Twito - konstruktivna kritika

Na medmrežjih se je pojavil projekt Sledilnik Twito, ki so ga zagnali pri Inštututu Danes je nov dan. Projekt beleži izvirne tvite, retvite in retvite s komentarjem predsednika vlade Janeza Janše, ki - kot ugotavlja tudi Oddelek za analitiko GreznicaBlok na GreznicaBlog-u - res veliko tvita. Glavni predmet te konstruktivne kritike projekta, ki smo ga ob splavitvi pozdravili z "Več nas bo, prej bomo na cilju!", pa je naša ocena, da so podatki, ki jih Sledilnik Twito prikazuje, v prid manjši oceni časa, kot ga predsednik vlade dejansko dnevno porabi za Twitter.

Na GreznicaBlok se že dalj časa ukvarjamo z analitiko statistik aktivnosti profila @JJansaSDS na omrežju Twitter, na GreznicaBlog pa so javno dostopne mesečne statistike predsednika vlade Janeza Janše za november, oktober, september, avgust, julij in maj-junij. Čeprav bi z veseljem ponudili brezplačno pomoč in vso podporo projektu, se ustvarjalci projekta Maršal Twito - Sledilnik iz DJND za nasvet na nas niso obrnili, zato smo se odločili za objavo v obliki konstruktivne kritike.

Smo mnenja, da Janez Janša na Twitterju preživi mnogo več časa. Vzemimo za primer četrtek, 3. decembra. Sledilnik Twito je izračunal le 1h 41 minut, čeprav je v frekvenci njegovih aktivnosti na ta dan razvidno, da je bil na Twitter-ju praktično ves dan z nekaj “pavzami”.

Odoo • Image and Text

Podobno je dan prej 2. decembra. Sledilnik Twito je izračunal 2h in 1 minuto, iz spodnjega grafa pa je razvidno, da se frekvenca vsaj 3-krat znotraj ene ure zgosti do te mere, da lahko celotno uro pripišemo izključno uporabi Twitterja.

Odoo • Image and Text

Izpostaviti velja tudi vprašanje, koliko Janez Janša porabi za scrollanje in prebiranje svoje časovnice, na katerega tudi mi ne znamo odgovoriti. Tega namreč ni možno beležiti. Gotovo Janez Janša spremlja tudi vsebine, ki terjajo njegovo pozornost, čeprav jih ne lajka ali retvita. Ravno zaradi kompleksnosti tega vprašanja smo se pri GreznicaBlok raje osredotočili na druge vrste analiz in roko na srce razen preprostih seštevkov twitter aktivnosti, so se do zdaj vse arbitrarne formule izkazale za netočne.

Pri Sledilniku Twito so se odločili, da bodo ta problem rešili s pomočjo formule s 5-minutnimi časovnimi intervali, a kot smo že opozorili pred dnevi, je izbira 5-minutnih časovnih intervalov enako arbitrarna, kot če bi bili intervali 4 ali 6-minutni.

Zamislimo si lahko tudi sledeči scenarij. Janez Janša vzame telefon, naredi en tvit, odloži telefon za 4 minute in potem naredi en retvit. Formula bi to smatrala za nadaljevanje aktivnosti, kar ne bi bilo čisto prav. Kaj pa če Janez Janša po prvem tvitu ne odloži telefona, temveč naprej prebira časovnico, potem pa recimo čez 7 minut naredi en retvit? Formula tega ne zazna kot nadaljevanje aktivnosti, čeprav je skupaj trajala 7 minut plus čas, ki ga je porabil za samo pisanje začetnega tvita.

Iz opisa, kako se računa čas, ni povsem jasno, ali formula takšen scenarij šteje kot enkrat ali dvakrat 5 minut, je pa v obeh primerih zgoraj opisana pomanjkljivost prisotna.

Sicer se lahko strinjamo, da realen uporabnik, ki znotraj 5 minut naredi dve aktivnosti, v tem času ni mogel pozornosti imeti drugje kot na Twitterju, ampak ta predpostavka se v matematični formuli izkaže kot nekoristna.

Zelo pomembno je tudi sledenje lajkom, ki so jih pri Sledilniku Twito preprosto zanemarili z razlago, da “jih je težje beležiti”. To ne drži. Pridobivanje lajkov je zelo preprosto in se ne razlikuje dosti od pridobivanja tvitov ali retvitov.

import json
import twitter

def get_likes(api=None, screen_name=None, last_tweet_id=None):
timeline = api.GetFavorites(screen_name=screen_name, count=200)
earliest_tweet = min(timeline, key=lambda x: x.id).id
while not last_tweet_id or last_tweet_id < earliest_tweet:
tweets = api.GetFavorites(screen_name=screen_name, max_id=earliest_tweet, count=200)
new_earliest = min(tweets, key=lambda x: x.id).id
if not tweets or new_earliest == earliest_tweet:
break
else:
earliest_tweet = new_earliest
timeline += tweets
return timeline

api = twitter.Api(CONSUMER_KEY, CONSUMER_SECRET, ACCESS_TOKEN_KEY, ACCESS_TOKEN_SECRET)
likes = get_likes(api=api, screen_name="JJansaSDS")

Glede na zgoraj navedenih pomanjkljivosti menimo, da Sledilnik Twito javnosti prikazuje nekoliko ublaženo sliko twitter zasvojenosti predsednika vlade. Predlagamo, da v formulo vsekakor čim prej vključijo tudi lajke, jo dopolnijo ali uporabijo nek drug pristop.

Glede tega koliko časa pa potem @JJansaSDS oziroma Janez "Cringe" Janša AKA Maršal Twito dejansko vsak dan preživi na omrežju Twitter, pa se naj vsak odloči sam. Podatki potrjujejo, da veliko in da često tvita tudi takrat, ko bi naj reševal vse nas in državo.

Statistika November 2020