Janez "Cringe" Janša AKA Maršal Twito

Janez Janša, (@JJansaSDS), v zadnjem času poznan tudi po vzdevku Maršal Twito, je eden redkih politikov, za katere se zdi, da svoji državi delajo mednarodno sramoto nalašč in ne zaradi svoje nesposobnosti. Če se še spomnite, je že leta 2012 kot predsednik vlade s svojimi izjavami nespretno vplival na podražitev zadolževanja za Slovenijo, s tem povzročil za 1.3 milijone evrov škode pri kratkoročnem zadolževanju in še večjo škodo pri dolgoročnem. Njegove izjave so namreč sprožile mednarodne špekulacije, da država lahko bankrotira.

Svoj najnovejši "twitter cringe-storm" je Janez Janša začel 20. oktobra, ko je vulgarno nagovoril državljane s tvitom: "Raste tudi število okužb. Danes že preko 1.100. Streznite se."

Odoo • Text and Image

Tedaj se je število dnevnega prirasta okužb ravno pričelo kazati v vsej svoji katastrofičnosti in pozornost je bilo treba preusmeriti iz vladnega neobvladovanja epidemiološke krize. Krivdo za pobesneli drugi val epidemije je pripisal kar prebivalstvu, pozabil pa na to, da je predsednik vlade trenutno on sam in da vlada za spopad z drugim valom čez poletje ni naredila praktično nič ter da je on v tem času pridno vlagal svoj fokus v spopad z domačimi in mednarodnimi mediji, s civilno družbo ter lastnimi demoni. 

Odoo • Image and Text

A kmalu je bilo potrebno še dodatno preusmeriti pozornost iz vse bolj dramatičnega stanja v bolnišnicah. Janša je zato incident 24. oktobra, o katerem smo sicer pisali že v oktobrski statistiki (na kratko, žalil je tako tedaj še predsedniškega kandidata Joe-a Bidena kot tudi njegovega svetovalca za mednarodne odnose), še dodatno eskaliral. Po tem ko so na Twitter-ju številni Slovenci poskušali mednarodni javnosti pojasniti, da stališča Janeza Janše niso stališča Slovenije, se je maršal spet oglasil na to temo. Tviteraš po imenu @iamTadej pa si je zaradi svojih objav na tviterju od našega premierja prislužil kar grožnjo s tožbo.

Odoo • Image and Text

V tistem času se je svetovalec ameriškega predsedniškega kandidata Bidena Mike Carpenter pridružil velikanskemu seznamu ljudi, ki so na tviterju blokirani s strani Janeza Janše. Carpenter je Janševo blokiranje komentiral kot "vredno pomilovanja" in dodal, da pa nenazadnje tudi ni zainteresiran za lekcije o 'iliberalni demokraciji'.

Kampanja za ameriške predsedniške volitve je bila v teh dneh v polnem zamahu in 3. november se je hitro bližal.

Odoo • Text and Image

Poznavalci ameriškega volilnega sistema so v tem času redno opozarjali, da je štetje glasov kompleksen proces v domeni vsake posamezne zvezne države in da bo zmagovalec jasen šele po nekaj dneh ali celo tednih. Znano je bilo tudi rekordno število volilcev, ki so že glasovali po pošti. Teh glasovnic volilne komisije niso smele odpirati pred 3. novembrom, a večina analitikov je utemeljeno sklepala, da so bile bistveno bolj naklonjene Bidenu. Situacija, da vodstvo ob začetku štetja prevzame Trump, Biden pa ga kasneje dohiti, je bila pričakovana. A naš premier se tega očitno ni zavedal (oz. ga to niti ni zanimalo) in je že 4. novembra okoli 10h dopoldne zmago pripisal svojemu idolu Trumpu, čeprav glasovi v ključnih zveznih državah še vedno niso bili prešteti.

Odoo • Image and Text

Uslužbenci na Twitter-ju so njegovo zmoto opazili in ga takoj označili kot dezinformatorja. Tudi strokovnjak za mednarodno varnost Wolfgang Ischinger je Janezu Janši sporočil, da naj počaka na uradne volilne rezultate, saj bo njegov tvit videti zelo "neumno", če na koncu zmaga Joe Biden. Naš premier se je na to odzval tako, da je Ischingerjev zapis interpretiral kot nekakšno grožnjo in mu odgovoril s stavkom: "Is this a threat (Ali je to grožnja)?"

Tovrstni spini so v janšizmu žal naš bizarno-grenak vsakdan, v tujini pa tovrstne fantazije predsednika vlade prav gotovo rušijo ugled Slovenije.

Med tviti, ki jih je v teh dneh objavil Janez Janša, je torej zaznati bodisi to, da sta njegovo duševno zdravje in predvsem zmožnost presoje v prostem padu ali pa da cinično proizvaja male škandale, da le preusmeri pozornost iz škandalozno slabega (in posledično žal tudi morilskega) vodenja države v njenem soočanju z epidemijo. Nič od tega nas ne pomirja. 

Odoo • Text and Image

Kakorkoli že kot pričakovano se je v naslednjih dneh volilni rezultat obrnil v prid Bidenu. Ko so njegovo zmago potrdile vse večje medijske hiše, so tudi številni evropski voditelji čestitali zmagovalcu. Naš premier se je znašel v neprijetnem položaju, a odločil se je, da bo vztrajal pri svojem (ti. double-down manever).

Odoo • Image and Text

Bidnova zmaga je navkljub takšnem in drugačnem sabotiranju volilnega procesa s strani predsednika Trumpa ter njegove stranke postala neizbežna. A kot je bilo pričakovati, Janez Janša zmagovalcu do zaključka te objave še ni čestital.

Še več. Janez Janša je namesto tega suvereno obrnil ploščo. Poiskal je na primer tvit Wolfganga Ischingerja, kjer je ta čestital zdaj že nedvomnemu zmagovalcu Bidenu, in ga retvital s komentarjem, da očitno Ischinger ne spoštuje vladavine prava in da vendar vsi glasovi še niso prešteti.

Odoo • Text and Image

Janez Janša je torej prešel iz predčasne čestitke Donaldu Trumpu (ki na koncu sploh ni zmagal) do obsojanja ostalih twitterašev za preuranjeno čestitanje Bidenu, čeprav je bil tedaj rezultat (in torej Bidenova zmaga) že bolj kot ne jasen.

Takšnega spina verejtno ne bi bil zmožen proizvesti niti sam Trump, prav tako ne propagandna mašinerija ameriških republikancev. Zmore pa to Janša.

Odoo • Text and Image

Kot še en primer takšne projekcije svojih negativnih lastnosti in aktivnosti na druge velja izpostaviti njegov 'twitter napad' na Tanjo Fajon. Prav Janez Janša bi se namreč moral malo manj ukvarjati z ameriškimi predsedniškimi volitvami in malo več s katastrofo na epidemiološkem področju doma.

Odoo • Text and Image

Ker je pomemben financer Janševega delovanja tudi kleptokratska klika madžarskega premierja Viktorja Orbana, lahko s pomočjo madžarskega kapitala Janez Janša nemoteno podpihuje sovraštvo v naši družbi.

Odoo • Text and Image

No, v navalu tviteraške vročice Janše ni zanimalo niti to zavezništvo. Ko je med zadnjimi v Evropi tudi Viktor Orban čestital Bidenu za zmago, je Tanja Fajon še enkrat pozvala Janeza Janšo, naj to vendarle stori še on. Janša ji je brez besed odgovoril s fotografijo iz 13. junija 1936, na kateri (sicer prepričani nacist in član NSDAP od leta 1931) August Landmesser edini med zbranimi nacisti ne dvigne desnice v pozdrav Adolfu Hitlerju. Kaj točno je Janša s tem želel sporočiti, ostaja neznano (a zelo verjetno žaljivo do drugih voditeljev evropskih držav, tudi njegovega mecena Orbana). Velja pa dodati opazko, da Augustu Landmesserju niso dovolili poroke z Irmo Eckler (ta je bila namreč judovskega rodu) in da so ga iz Hitlerjeve stranke NSDAP pozneje izključili. Dvema hčerkama navkljub sta oba z ženo umrla v nacističnih taboriščih.

Odoo • Text and Image

Ob vseh teh podvigih na Twitter-ju se seveda tudi Maršalu Twittu prigodi kakšna nerodna napaka. Iz spodnje zaslonske slike lahko sklepamo, da Janez Janša vendarle ne spiše vseh tvitov sam in da mu jih očitno včasih pošlje tretja oseba. V tem primeru je malo "nerodno" kopiral tekst.

Odoo • Image and Text

Med vsem temi Janševimi (ne)diplomatskimi manevri so bili v Ljubljani s strani skupine Anonymous Slovenija (@anonslo) za 5. november napovedani protesti.

Na protestih se je zgodilo nekaj nasilnih incidentov s strani zaenkrat še neznanih provokatorjev. Janez Janša je seveda tvital tudi o tem.

V tem kontekstu je tvitnil fotografijo Ivana Galeta na protestih, ki naj bi mu jo poslal Janez Stušek (tako gre vsaj sklepati iz zaslonske slike). Na ta način je v svojem slogu za nasilje na protestih obtožil kar Galeta.

Velja dodati, da je Janez Stušek trenutno šef Sove in da je v tem trenutku še neznano, kakšno vlogo je imela na protestih slovenska varnostno obveščevalna agencija.

Odoo • Text and Image

Tukaj gre še za en primer, kako mašinerija janšizma izkorišča sodobno 'postfaktičnost'. Janez Janša namreč Ivana Galeta označi za nekakšnega razbojnika, čeprav ni znano, da bi bil ta kakorkoli povezan z organiziranim kriminalom, še manj pa z vandalizmom ali z razbojništvom. Na drugi strani Janez Janša s kar obširno kriminalno kartoteko in nedvoumnimi povezavami s skrajnimi grupacijami (Blood n' Honnor, Tukaj je Slovenija, Rumeni Jopiči) s pomočjo svoje propagandne tovarne sliko obrne in kot kriminalca ter vandala naroda prikaže Galeta. Velja omeniti še, da je Gale iz političnih razlogov izgubil službo na Zavodu za blagovne rezerve.

Odoo • Image and Text

Ko je že kazalo, da se bo Janez Janša počasi sprijaznil z Bidenovo zmago, je retvital še svoj star tvit z vsebino: "Ali je to grožnja?"

Medtem je v obdobju med 2. in 15. novembrom 2020 zaradi Covid-19 umrlo 409 ljudi (kar bi bilo, čez palec, primerljivo z več kot 65.000 dnevnimi smrtmi v ZDA).

Blodnjavi Maršal pa čivka dalje.


Deli članek


Janšist leta - Četrtfinalni pari