Statistika Oktober 2020

@JJansaSDS OSEBNO

V preteklih mesecih smo zaznali rahel upad twitter aktivnosti našega premierja, tokrat pa je drugače. Kljub Twitterjevi spremembi uporabniškega vmesnika (za retvit sta po novem potrebna dva klika, ne več eden) in kljub katastrofalnim razmeram na zdravstvenem ter epidemiološkem področju je Janez Janša (@JJansaSDS) v oktobru tvital in retvital več, kot v preteklih dveh mesecih. Našteli smo 221 njegovih tvitov, 2759 retvitov in 165 lajkov. V povprečju je to 7.4 tvite, 89 retvitov in 5.5 lajkov na dan.

Odoo • Image and Text

V našo formulo za zajem števila tvitov znotraj delovnega časa smo vgradili še upoštevanje vikendov. Kljub bolj konzervativni formuli je rezultat je še vedno osupljjiv.

Spodnja tabela prikazuje njegove oktoberske aktivnosti na Twitter-ju med 7:30 in 15:30 brez vikendov.


Vsi
Med delovnim časom
% med delovnim časom
Tviti
221
75
33%
Retviti
2759
1001
36%
Lajki
165
63
38%
Odoo • Text and Image

 V oktobru je Janez Janša (@JJansaSDS) poskrbel za še en mednarodni incident, ko ne samo, da se je vmešal v ameriške predsedniške volitve ampak v isti sapi celo izrazil podporo najnevarnejšemu predsedniku v zgodovini ZDA Donaldu Trumpu (@realDonaldTrump).

Ko ga je svetovalec za mednarodno politiko predsedniškega kandidata Joe-a Bidna Mike Carpenter opozoril na neprimernost njegovega ravnanja je Janeza Janšo zajela 'twitter jeza'.
Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Če slovnične napake pustimo ob strani se mu je ponesrečilo še celo 'tagiranje' g. Carpenter-ja. Njegov twitter vzdevek je namreč @mikercarpenter in ne @mikecarpenter. Tako je Janez Janša nekemu nič hudega slutečemu Kanadčanu povzročil zelo razburkano popoldne.

Požar je poskušal pogasiti Matej Tonin (@MatejTonin), ki smo ga v tokratni statistiki vzeli za primerjavo, a ni bil uspešen saj so uporabniki Twitter-ja v njegovem zapisu prepoznali zgolj 'damage control'.

Odoo • Text and Image

@JJansaSDS NASPROTI @XYZ (@MatejTonin)

Odoo • Image and Text
Matej Tonin (@MatejTonin) na Twitter-ju velja za nekakšnega dvornega norčka te vlade. Preden pogledamo v njegovo statistiko enostavno ne moremo mimo nekaterih afer, ki jih je zakuhal v letu 2020.

Navzven ne dajejo vtisa koruptivnosti, temveč zgolj vtis naivnosti in neskončna vprašanja čemu to nerazumno prilizovanje Janezu Janši ob hkratnem strmem padanju priljubljenosti stranke Nova Slovenija, ki je bila mimogrede v zadnjem takšnem 'eksperimentu' kaznovana na volitvah in ni dosegla parlamentarnega praga leta 2008.

Ob prvih kolesarskih protestih je sestavil zelo srčen tvit v podporo protestom, ki pa ga je po nekaj urah, najverjetneje po telefonskem pogovoru z Janezom Janšo, moral izbrisati.

Odoo • Image and Text
Spomnimo se lahko tudi Toninove izjave o novorojenčkih 24. avgusta 2020, ko je opravičeval investicijo 780 milijonov v nabavo orožja s tem, da naj bi vojaški helikopterji prevažali novorojenčke in tako na skrajno populističen način lobiral za to investicijo, ki je v danih razmerah (v popolni podhranjenosti zdravstva) pač nesmiselna.
Odoo • Text and Image
Odoo • Image and Text

Če si čas prevrtimo na začetek epidemije se lahko spomnimo tudi afere z nabavo zaščitne opreme, kjer so se ljudje iz krogov Janeza Janše in ostalih predstavnikov vlade okoristili za vsaj 150 milijonov, če naše nakupe primerjamo s sosednjo Hrvaško. Matej Tonin (@MatejTonin) je pridodal še svoj prispevek, ko je izgubil kamion z maskami.

V Novi Sloveniji so takrat zatrjevali, da pri teh rabotah ni sodeloval nihče iz njihove stranke a vendar velja dodati, da posel s podjetjem Acron in tudi z vlogo Toninove mame (Joži Tonin) še vedno ni razjasnjen in tako bo verjetno ostalo vsaj dokler osumljenci preiskujejo sami sebe. Mimogrede, za podjetje svoje hčerke je lobiral tudi Lojze Peterle, nekdanji predsednik prve Demosove vlade in ustanovitelj Nove Slovenije.

Še najbolj sporno in potencialno kaznivo pa je financiranje propagandnih medijev stranke Nova Slovenija po zgledu SDS, kar je letos septembra na svojem blogu razkrinkal medijski aktivist Domen Savič (@DrzavljanD).

Novi Sloveniji se očita kanaliziranje javnega denarja z Ministrstva za obrambo v strankarski medij Domovina.je in v zavod Iskreni.net ter potencialno tudi v samo stranko. Ker je predsednik Nove Slovenije Matej Tonin (@MatejTonin) v tem času tudi obrambni minister bi bilo težko sklepati, da pri teh poslih ni odigral nobene vloge, čeprav to zanika. V obeh primerih je dolžan pojasnilo. Če je za posle vedel je koruptiven, če ni, pa je nekompetenten, kar ne bi bilo presenečenje.

Odoo • Text and Image

Tudi Matej Tonin (@MatejTonin) na Twitter-ju preživi kar nekaj časa a vsekakor ne toliko, kot premier. V oktobru smo zabeležili 69 njegovih tvitov 567 retvitov in 63 lajkov, kar je 2.8 tvita, 18 retvitov in 2.3 lajke na dan. Če pobliže pogledamo njegove retvite lahko opazimo, da je na 5. mestu najbolj retvitanih prej omenjeni portal Domovina.je.

Odoo • Image and Text
Retvitan Uporabnik
Število retvitov
NovaSlovenija
98
MO_RS
94
jciglerkralj
35
vladaRS
31
Domovina_je
23

Ravno v času nastajanja tega članka pa se je Toninu ponesrečila še ena twitter objava, ko je za teroristične napade namesto verskih skrajnežev ali desnih ekstremistov obsodil kar 'multikulturalizem'.

'Boj proti multikulturalizmu' morda ne pomeni isto, a se vsekakor rima z 'bojem proti kulturnemu marksizmu'. Pojem 'kulturni marksizem' sta v preteklosti uporabila naš premier Janez Janša (@JJansaSDS) in norveški terorist Anders Breivik v svojem jedru pa ne pomeni nič drugega, kot zaveso za antisemitizem.
Odoo • Text and Image
Štih (@Libertarec) premagal Možino